Ga naar hoofdinhoud
WTFFF!? logo

WTFFF!? YouTube-serie

Samen impact

Jouw foto is ongevraagd doorgestuurd in een groepsapp op school. ouw beste vriendin wordt geshamed, omdat haar date stiekem een seksvideo van haar online heeft gezet. Een goede vriend wordt bedreigd en gechanteerd door iemand van Grindr met wie hij naaktfoto’s heeft uitgewisseld. Je krijgt kinderporno doorgestuurd in een app-groep en jouw reactie daarop is: WTFFF!?

In gesprek met jongeren

Online seksueel misbruik dus. In de WTFFF!? YouTube-serie praat Dzifa Kusenuh met jongeren die online seksueel misbruik meemaakten. Zij vertellen je hoe het gebeurde, hoe zij zich voelden, hoe de mensen in hun omgeving reageerden, welke hulp zij kregen of nodig hadden en hoe zij nu weer sterk in hun schoenen staan.

YouTube-serie

Het verhaal van Zuellen

Zuellen was 18 toen haar ex-vriend stiekem een filmpje maakte tijdens de seks. Hij dreigde het filmpje online te zetten omdat hij dacht dat Zuellen vreemd was gegaan. Hij zei dat Zuellen kon voorkomen dat hij het seksfilmpje online zou zetten, als ze een naaktfoto zou sturen.

Zuellen heeft in paniek een naaktfoto gestuurd. Ze dacht dat alles beter zou zijn dan dat het stiekem gemaakte filmpje van haar ontmaagding online zou komen. Later kreeg Zuellen appjes, telefoontjes en DM’s van mensen die haar uitscholden en haar bedreigden.

Zuellen wist dat de video én de naaktfoto online stonden. Vanaf dat moment voelde het alsof ‘haar leven voorbij was,’ zoals zij het zelf omschrijft. Zuellen vertelt ook hoe zij nu weer sterk in haar schoenen staat. Wat haar daarbij geholpen heeft en wat zij nodig had.

SE01EO1: ‘’Toen het gebeurde voelde het alsof mijn leven voorbij was.’’ - Zuellen

Verhaal Zuellen

Het verhaal van Roos

Roos was vijftien toen er op school een foto werd gedeeld van een naakt meisje dat sprekend op Roos leek. Iedereen kreeg deze foto te zien. Haar familie, alle mensen van school en ook op andere middelbare scholen in de buurt werd de foto verspreid.

Roos werd geshamed en ze had het gevoel dat iedereen iets over haar te zeggen had. Ze kreeg geen steun van mensen van haar school en niemand vroeg Roos wat er gebeurd was.

Roos vertelt dat ook als je er wél zelf voor hebt gekozen om een naaktfoto te maken en in vertrouwen te versturen, je je niet hoeft te schamen en niet schuldig bent. De persoon die jou shamed, bedreigt, afperst of misbruikt, is schuldig en moet zich shamen.

SE01EO2: ‘’We moeten elkaar steunen in plaats van shamen.’’ – Roos

Verhaal Zuellen

Erover schrijven

Het kan fijn zijn om wat er is gebeurd en je gevoelens op te schrijven. Dit kan een eerste stap zijn om dit ook met mensen in je omgeving te delen. Via deze pagina kan je je verhaal opschrijven. Je kunt ervoor kiezen om dit voor jezelf te bewaren of om anoniem te delen op onze verhalenpagina. Al bijna 300 anderen gingen jou voor.

Erover schrijven

Erover vertellen aan iemand die je vertrouwt

Erover praten met iemand die je vertrouwt kan opluchten. Hierdoor weet je dat je het niet alleen hoeft te doen.

Erover vertellen aan iemand die je vertrouwt

Goed om te onthouden

Weet dat het niet jouw schuld is: jij hebt niets verkeerd gedaan. Jij hoeft je ook nergens voor te schamen. De persoon die jou shamed, bedreigt, chanteert of misbruikt, is schuldig. Onthoud ook dat de persoon die jou chanteert of bedreigt zich niet aan de afspraak zal houden. Stuur dus nooit meer beeldmateriaal, spreek niet af en maak geen geld over.

Goed om te onthouden

Mensen die jou kunnen helpen

Heb je niemand in je omgeving aan wie je het kunt of durft te vertellen? Je kunt anoniem vragen stellen of chatten met mensen van het Centrum Seksueel Geweld, Fier en Helpwanted. Samen bedenken jullie wat een volgende stap kan zijn voor jou.

Mensen die jou kunnen helpen