Ga naar hoofdinhoud
WTFFF!? logo

Iemand helpen

Voor je omgeving...

Als jouw vriend(in), neefje of klasgenoot vertelt dat hij/zij/die te maken heeft (gehad) met (online) seksueel misbruik en/of seksuele intimidatie, is het logisch dat er van alles door je hoofd schiet. Hoe kon dit gebeuren? Waarom heeft hij/zij/die dit niet eerder verteld?

Het is heel normaal dat je dit soort vragen hebt. Waarschijnlijk bedoel je het ook goed. Toch kan dit verkeerd overkomen op de persoon die het meemaakt. Voor diegene kan het al een grote stap zijn om het jou te vertellen! De meeste mensen houden vaak jarenlang hun mond over wat er is gebeurd, omdat ze zich schamen, schuldig voelen en/of bang zijn voor de dader(s).

Praten over online seksueel misbruik: hoe doe je dat?

Het is ingewikkeld, zwaar. Hoe praat je over (online) seksueel misbruik en/of seksuele intimidatie. Natuurlijk is het een lastig onderwerp, maar iemand helpen is makkelijker dan je denkt. Er zijn een aantal dingen die je kunt zeggen, die altijd fijn zijn.

Praten over online seksueel misbruik

Gesprekstips

Is het zo simpel?

Met deze gesprekstips doe je het nooit verkeerd. Je laat zien dat je iemand steunt en niet oordeelt De opmerking: ‘Waarom heb je die foto verstuurd’, wordt vaak gemaakt en kan pijn doen. Mensen kunnen hierdoor nóg meer het gevoel krijgen schuldig te zijn aan wat er is gebeurd.

Is het zo simpel?

Iedereen kan helpen

Je hoeft geen expert te zijn om te laten zien dat je om iemand geeft. Door een luisterend oor te bieden en begrip te tonen, help je iemand al enorm. stel voor om samen hulp te zoeken als dat nodig is, en herinner de persoon eraan dat het niet hun schuld is.

Weet dat het een grote stap is voor iemand om te praten over wat ze hebben meegemaakt. Door een steunende en begripvolle houding aan te nemen, maak je een groot verschil in hun herstelproces.