Het gesprek aangaan met je ouders
Alles wat je moet weten over
Het kan best lastig zijn om met je ouders te praten over online seksueel misbruik. Door deze stap te zetten, open je de deur naar de mogelijke hulp die je nodig hebt en zet jij een move naar herstel en verbetering. Hier lees je waarom het praten met je ouders een goede stap is en hoe je dat op een makkelijke manier kunt doen.
"Had ik het ze maar eerder verteld"
‘’Ik was bang dat mijn ouders heel boos zouden worden, maar het tegenovergestelde gebeurde. Ze vonden het heel erg dat ik hier zo lang alleen mee had rondgelopen. En steunden mij ontzettend met liefde en geruststellende woorden. Die steun van mijn ouders: de bevestiging dat het niet mijn schuld was en dat ik het niet meer alleen hoefde te doen, dat was precies wat ik nodig had. Het enige wat ik dacht was: had ik het ze maar eerder verteld’’ – Merel
Waarom praten met je kind zo belangrijk is
Als jouw kind vertelt wat hij/zij/hen heeft meegemaakt, kan dit een enorme opluchting zijn voor jouw kind. Een ervaring rondom (online) seksueel misbruik is vaak moeilijk om te delen en kan voor jouw kind voelen als een grote stap. De juiste reactie, is erg belangrijk om te geven. Wist je dat 82% van jongeren die te maken heeft met seksueel misbruik, het lastig vindt om hierover te praten? Door het te delen, kunnen jij als ouder helpen om de juiste hulp te vinden en samen te werken aan een oplossing.
Hoe kun je het gesprek aangaan met je kind
‘’Ik wil hiermee zeggen dat je je nooit hoeft te schamen als je bent misbruikt. Probeer wel hulp te zoeken of het aan vrienden of je ouders te vertellen. Dat lucht echt op’’.
Wat kun je nog meer als ouder doen?
Je kunt als ouder veel doen om jouw kind te ondersteunen. Maar ook als ouder kan het praten over (online) seksueel misbruik met jouw kind lastig zijn. Je kan het gesprek op een manier aanpakken die jouw kind helpt om zich veilig en gehoord te voelen. Ze kunnen vragen stellen zoals:
- Wat vind je van online flirten en sexting?
- Hoe weet je of iemand te vertrouwen is, vooral online?
- Wat betekent toestemming voor jou, en hoe zou je je voelen als iemand een intieme foto van jou deelt zonder toestemming?
Deze vragen kunnen helpen om het onderwerp op een open manier te bespreken, en kunnen helpen om samen een veilige omgeving te creëren. Er zijn nog veel meer bruikbare tips voor ouders. Deze tips staan in de ouderhandleiding van de les die Fonds Slachtofferhulp heeft gemaakt over sexting misbruik en online shaming.
Waar kun je als ouder hulp vinden?
Op WTFFF.nl kun je, ook als ouder terecht voor, onder andere, verhalen van andere jongeren die online seksueel misbruik meemaakten. Het bekijken en beluisteren van deze verhalen kan herkenning en steun geven en ervoor zorgen dat schaamte en schuldgevoelens verminderen.
Ook kun je als ouder via WTFFF.nl direct in contact komen met de hulpverleners van het Centrum Seksueel Geweld, Helpwanted en Fier.